10 Tips om beter te beleggen
Wanneer je begint met beleggen, zul je de komende jaren veel ervaring opdoen. Veel beleggers gaan door dezelfde fases en leren dezelfde lessen. De één wat hardere lessen dan de ander. Ook ik heb ze op mijn manier moeten ervaren. Maar je hoeft het niet allemaal zelf uit te vinden. En daarom hieronder alvast een aantal tips om beter te gaan beleggen.
Overigens wil het niet zeggen, dat wanneer je deze tips leest, je ze gelijk zult toepassen en hierdoor beter gaat beleggen. Vaak doen we, ondanks dat we de juiste informatie hebben, toch iets heel anders. En leren we de les alsnog. Want goed bedoeld advies van een blogger als ik, is wel leuk. Maar je leert vaak meer van je eigen fouten, dan die van iemand anders. Dus wees dan ook niet bang om ze te maken.
1. Beleg met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt
Het eerste waar je je op zou moeten instellen, is met geld te beleggen dat je écht kunt missen. En met missen bedoel ik ook echt dat je het minimaal de komende 10 jaar niet nodig hebt om van te leven. Er is niets zo schadelijk voor je lange-termijn beleggingsplannen, als in tijden van slechte beursresultaten (een deel van) jouw beleggingen te moeten verkopen. Het is beter om klein te beginnen, met een bedrag dat je ZEKER niet nodig hebt om van te leven, dan dat je te hard van start gaat met een bedrag dat je nét kunt missen.
2. Let op de kosten
Veel mensen die beginnen met beleggen, maar ook mensen die al een tijdje bezig zijn, focussen zich voornamelijk op de (toekomstige) rendementen. En niet heel onlogisch ook. Je wilt immers winst maken. Maar wist je dat het minstens net zo belangrijk is om te letten op de kosten?
Wanneer je belegt, heb je te maken met diverse type kosten: transactiekosten, beheerkosten, fondskosten. En deze kosten worden niet altijd goed gecommuniceerd naar klanten. Zo heb je brokers die een deel van de kosten zichtbaar maken en een deel in hun kleine lettertjes verwerken. Nu is het niet zo dat je dan maar zo goedkoop mogelijk moet gaan beleggen. Maar ik denk wel dat meer mensen zich zouden moeten afvragen hoeveel effect kosten hebben op hun portfolio.
Neem drie portfolio's waarbij iemand maandelijks 100 euro belegt met 7% rendement. De kosten voor elk portfolio verschillen: 0,25%, 0,5% en 1,0% op jaarbasis. Op de korte termijn wellicht niet zo'n groot probleem, maar door het compounding effect van die kosten, kan het verschil al snel oplopen tot flinke bedragen.
Het verschil tussen het portfolio met de laagste en die met de hoogste kosten, is na 40 jaar meer dan €45.000. Met andere woorden: wanneer deze drie portfolio's in 40 jaar allemaal hetzelfde rendement behalen, heb je met het duurste portfolio zo'n 45.000 euro meer kosten betaald, dan het goedkoopste portfolio. En dan hebben we het over een verschil in jaarlijkse kosten van slechts 0,75%. Kleine verschillen, grote gevolgen. Let dus op je kosten!!
3. Maak het beleggen zoveel mogelijk automatisch
Er zijn heel wat boeken geschreven met tips om de psychologische valkuilen van beleggen te voorkomen. En dan met name hoe wij, met onze menselijke gewoontes en emoties, onze eigen resultaten in de weg kunnen zitten. Een van de tips om beter te beleggen, die ik jaren geleden ter harte heb genomen, is om zoveel mogelijk automatisch te laten verlopen.
Door jezelf zoveel mogelijk uit het proces te halen, voorkom je dat je elke keer een reden hebt om toch niet te beleggen. Om toch even wat extra geld aan iets anders uit te geven. Elke keer dat je in de verleiding kunt komen om even niet te beleggen, gooi je een stok in de spaken van jouw beleggingsplan. Door het automatisch te maken, blijft jouw strategie ongestoord doorlopen.
Denk hierbij aan:
- Maandelijks beleggen via automatische overschrijving.
- Bij eenmalige of periodieke bedragen, zoals vakantiegeld: plan het in voordat je het ontvangt.
- Zodra je alles ingesteld hebt bij je bank en/of broker, verwijder je de app van je telefoon. De beleggingen blijven doorlopen, maar jij voorkomt de verleiding om steeds te kijken en emotie te koppelen aan jouw resultaten.
4. Herken en negeer FOMO
FOMO staat voor "Fear Of Missing Out". We kennen het allemaal wel. Maar, waar de gevolgen van FOMO in het dagelijks leven nog te overzien zijn (festivals e.d.), kan het bij beleggen erg schadelijk zijn voor jouw financiële toekomst. Mensen die last hebben van FOMO bij beleggen, zullen vaak de markt najagen.
Stel dat een aandeel of de gehele markt ineens heel hard groeit. En iedereen lijkt rijk te worden, maar jij staat nog aan de zijlijn. Dan kan het voelen alsof je de boot gaat missen. En dus stap je in, terwijl de koersen verder omhoog schieten. Heel even geniet je van jouw winst, maar al snel blijkt dat de euforische stemming omslaat. Feit wil namelijk, dat dit soort momenten vaak vooraf gaan aan een omslag in de trend.
Zodra de massa enthousiast wordt en instapt, zien de grote jongens dat het tijd is om te gaan verkopen. En dan zit jij met een belegging, die je in al jouw enthousiasme veel te duur hebt gekocht. En kan het maanden, zo niet jaren duren voordat je weer op winst staat.
Leer deze emotie herkennen en voorkom FOMO. Zie je dat iets enorm hard stijgt en krijg je de zenuwen? Laat het dan gaan. Of, wanneer je het écht niet kunt laten, stap in met een heel klein bedrag. Er zijn overal kansen en het is nooit een goed idee om de markt na te jagen.
5. Bepaal van te voren waar je winst gaat nemen
Ook al beleg je voor de lange termijn, toch kan het een goed idee zijn om zo af en toe wat winst te pakken. Alles beweegt in cycli. En ondanks dat de markt over de lange termijn vaak blijft stijgen, heb je altijd (jarenlange) dalende en stijgende bewegingen. Door van tevoren met jezelf af te spreken wanneer je een (klein) deel gaat verkopen met winst, voorkom je dat je op dat moment beslissingen moet maken op basis van emoties.
Wij mensen baseren onze beslissingen vaak op emoties, op het moment dat we ze voelen. En bij beleggen spreken we hoofdzakelijk van de emoties greed (hebzucht) en fear (angst). Wanneer de markt in paniek is, voelt het heel tegenstrijdig om dan maar beleggingen te gaan kopen. In zo'n negatieve situatie kan angst ons verlammen en ervoor zorgen dat we ons niet aan het plan houden.
Wanneer jouw beleggingen het heel goed doen en je op winst staat, kan hebzucht er juist voor zorgen dat je niet wilt verkopen. Je kijkt immers uit naar nog hogere koersen, nog meer winst, ook al weet je dat je hier misschien spijt van gaat krijgen.
Zorg ervoor dat je op een neutraal moment, voordat je ergens instapt, bepaalt op welke koers je winst gaat nemen en op welke koers je weer gaat (bij)kopen. Zo haal je de emotie van het moment (later) eruit. Hou je aan je strategie en voer je plan uit, no matter what. Dit zal in eerste instantie heel vreemd voelen, maar is voor veel succesvolle beleggers echt een must.
6. Schrijf jouw ervaringen op
Eén van de beste tips die mij heeft geholpen bij beleggen of investeren in het algemeen: een dagboek bijhouden! "Lief dagboek, vandaag heb ik weer een aandeel Facebook gekocht". Ha, nee. Niet op die manier.
Wat ik in mijn dagboek schrijf gaat voornamelijk over beslissingen die ik neem met investeren. Hoe ik me voelde tijdens een grote aankoop of verkoop. Wanneer ik niet durfde in te stappen of uit te stappen en later bleek dat ik toch naar mijn intuïtie had moeten luisteren. Hoe het nieuws schreef over "het einde van de wereld" en hoe ik me liet meeslepen door bang te zijn in iets te investeren. Bang om alles kwijt te raken.
Door die dingen op te schrijven op het moment zelf, ben ik in staat om deze ervaringen later terug te lezen en iets aan mijn strategie te veranderen (of juist niet). Wat op het moment van schrijven nog de toekomst was, is op het moment van lezen alweer het verleden.
Ook tips van anderen, om beter te leren en blijven beleggen, schrijf ik op. Om ze later te toetsen aan het werkelijke verloop van de markt. En zo ben ik in staat om de juiste mensen te blijven volgen en de rest te negeren. Mijn eigen dagboek is een schat aan (on)waarheden, illusies, fouten, successen en lessen.
7. Negeer dagelijkse en wekelijkse prijsschommelingen
Het kan heel verleidelijk zijn om dagelijks of wekelijks in te loggen en een kijkje te nemen hoe jouw investeringen het doen. En hier is op zich natuurlijk niets mis mee. Je bent immers geïnteresseerd geraakt in beleggen en bent waarschijnlijk gewoon enthousiast. Maar interesse kan makkelijk omslaan in obsessie.
Door elke dag jezelf bloot te stellen aan dit soort micro-bewegingen van de markt, leef je al snel in een korte termijn bubbel. Op de lange termijn, en dat is waar je het voor moet doen, maken al die dagelijkse schommelingen niet uit. Staren naar een koers, jouw winst of verlies, zorgt er niet voor dat je beter gaat beleggen. Je probeert in feite controle te krijgen over iets dat niet door jou te beinvloeden is.
Alsof je het verhaal van een film probeert te veranderen, door er gefrustreerd naar te kijken. Obsessief de koers in de gaten houden zorgt voor stress. En dat is het écht niet waard.
8. Blijf leren van anderen
Je bent nooit te oud om te leren en je bent waarschijnlijk ook nooit uitgeleerd. Ook niet in het geval van beleggen. En dan heb ik het niet over een oneindige stroom aan nieuwe investeringsmogelijkheden, waar je je in zou moeten verdiepen om succes te hebben.
Ik heb het voornamelijk over je verdiepen in lessen die anderen je kunnen bijbrengen. Zo zijn er heel veel boeken geschreven met tips om beter te beleggen. Echt heel veel! En de beste boeken hierover, kunnen ogenschijnlijk complexe materie toegankelijker maken voor de onervaren lezer.
Wie écht snapt hoe het in elkaar zit, kan dit aan een vijfjarige uitleggen. Zonder allerlei moeilijke termen en hip beleggings-jargon. Beleggen moet simpel zijn, voor iedereen te begrijpen.
Boeken die ik van harte kan aanraden aan nieuwe beleggers:
- The Simple Path to Wealth - JL Collins
- The Intelligent Investor - Benjamin Graham
- The Little Book that Beats the Market - Joel Greenblatt
9. Keep it Simple, Stupid
Ondanks dat ik altijd bezig ben met nieuwe beleggingen en trends, weet ik uit ervaring dat het geheim van beleggen 'm zit in eenvoud. Door beleggen simpel te maken, heb je de grootste kans om het vol te houden. Beleggen HOEFT namelijk niet complex te zijn. Veel websites en diensten verleiden je maar al te graag om te investeren in geheime of complexe algoritmes en manieren om snel geld te verdienen.
Maar bedenk even wie hier voornamelijk aan verdienen: zij! Wie een gouden formule heeft gevonden, gaat dit echt niet met de wereld delen. Want dit zou ervoor zorgen dat iemand zijn edge weggeeft aan de massa en zichzelf in de vingers snijdt.
Een simpele strategie die goed vol te houden is:
- Maandelijks een vast (klein) bedrag van jouw inkomen beleggen
- Neem je voor om dit minimaal 10 jaar (120 maanden) te doen en reken dus uit hoeveel je hiervoor opzij gaat zetten
- Maak het (zeker in het begin) zoveel mogelijk automatisch, door zelf zo weinig mogelijk te hoeven doen
- Beleg in goedkope, betrouwbare indexfondsen die veel bedrijven vertegenwoordigen
10. Simpel = beleggen in indexfondsen
Hou het dus simpel, door allereerst te investeren in indexfondsen. Met een indexfonds koop je een heel mandje aandelen tegelijk. Je hoeft hierdoor niet zelf aandelen van bedrijven te gaan onderzoeken en aankopen. Met name voor beginnende beleggers is dit de gemakkelijkste manier om te starten. Maar ook ervaren en succesvolle langetermijn-beleggers zweren bij dit soort indexfondsen.
Het fijne aan dit soort indexfondsen is dat je hierdoor ook de kosten laag houdt. Actief beleggen is vaak duurder dan passief beleggen in indexfondsen. Twee vliegen in één klap dus.
Populaire en goedkope indextrackers zijn o.a:
- Vanguard FTSE All-World ETF (VWRL)
- iShares Core MSCI World (IWDA)
Conclusie
Na jaren investeren, maak ik nog steeds fouten. Fouten die me soms geld kosten en andere keren gewoon een hoop frustratie. Dat hoort er gewoon bij. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad om beter te gaan en blijven beleggen.
Laat een reactie achter