Over Mij

Hoi, ik ben Twan. Geboren in 1978, woonachtig in de Randstad, vriend van Daisy en sinds 2020 vader van een prachtige dochter. In het dagelijks leven ben ik financieel blogger en freelance onderzoeker. Maar zo is het niet ooit begonnen.

Ik heb na mijn studie (die ik nooit afgerond heb, sorry pap) meer dan vijftien jaar lang een goedbetaalde, maar stressvolle baan voor een internationaal bedrijf gehad. Ik had het enorm naar mijn zin en toch bekroop mij het gevoel, dat ik iets anders moest gaan doen. Het waren lange dagen, talloze uren in het vliegtuig en in hotelkamers, veel vergaderingen en weekenden doorwerken. Ik kwam op een punt waarop ik besefte dat ik het de stress niet meer waard vond.

Ik zag veel mensen om mij heen leven van salarisdag naar salarisdag. In de hoop dat er aan het eind van de maand nog iets over was om mee te sparen of beleggen voor de toekomst. Ongeacht of ze veel of weinig verdienen. Ik wilde iets anders: minder stress, meer vrijheid en slimmer omgaan met mijn geld. Dus heb ik in 2020 mijn baan opgezegd en mij volledig toegelegd op personal finance en investeren.

Voordat ik dit besluit nam, had ik reeds duizenden uren onderzoek gedaan om mijn eigen financiële situatie op de rit te krijgen en verder te bouwen op de ervaringen die ik in de voorgaande 14 jaar als belegger had opgedaan. En met succes. Eindelijk gebeurde er echt iets. Mijn vermogen groeide, ik loste al mijn schulden af en raakte in contact met mensen die ook wilden wat ik wil: financieel onafhankelijker worden en uiteindelijk grotendeels kunnen leven van passief inkomen. Niet dat ik straks niet meer wil werken, maar ik wil niet langer volledig afhankelijk zijn van alleen werk om te kunnen leven.

Ze zeggen wel eens “succes is minder leuk in je eentje”. En zodoende werd het mijn missie om anderen te helpen met wat ik had geleerd. Ik schrijf daarom al jaren over personal finance, economie en investeren via mijn blog en nieuwsbrief op gewooneenbelegger.nl. Inmiddels staan er meer dan 200 artikelen online, die samen meer dan 500.000 keer gelezen zijn.

Ook host ik de wekelijkse podcast genaamd "De Lange Termijn": een vermakelijke, laagdrempelige podcast over investeren en beleggen. Elke donderdag weer een aflevering vol optimistische verhalen en leerzame momenten.

De eerste stap

Net als jij, heb ook ik ooit de eerste stap moeten zetten om te starten met beleggen. In 2006 om precies te zijn, op 27 jarige leeftijd. Veel te laat, achteraf gezien. Maar het is wat het is. Net voordat de financiële crisis begon in 2008, had ik al mijn spaargeld geïnvesteerd in de markt. Ik zag de waarde van mijn portfolio binnen no-time dalen met 50%. Dat was goed schrikken en heeft me heel wat slapeloze nachten bezorgd. Ik wilde het liefst alles verkopen en wegrennen.

Om heel eerlijk te zijn, ook al voelde het niet zo op dat moment, ben ik heel blij dat ik door die moeilijke periode heen heb moeten gaan. Het heeft me een betere belegger gemaakt. Het heeft me sindsdien enorm veel tijd, moeite en pijnlijke fouten gekost om op het punt te komen waar ik nu ben. Nog steeds leer ik elke dag weer nieuwe dingen, want er gebeurt elke week wel weer wat nieuws.

Omdat ik zelf de hele reis van daar naar hier heb gemaakt in de wereld van beleggen, en omdat ik inmiddels duizenden uren onderzoek en schrijfwerk achter de rug heb, krijg ik vaak de vraag: “Ik wil ook starten met beleggen, hoe zou jij dat aanpakken?”

Om een antwoord te geven op die vraag, heb ik het boek "Start Met Beleggen" geschreven.